tarty

  • niedziela, 14 czerwca 2009
    • Tarta z kremem brulee

      Kolejna propozycja z truskawkami.Oczywiscie tak do konca nie jest to creme brulee gdyż pozbawiłam go tej karmelowej skorupki wzamian wrzuciłam truskawki :)

      tarta z cremem brulee

      Przepis na tarte:

      szklanka mąki krupczatki, pół  kostki masła, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka oleju i szczypta soli.

      Przesianą mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy wode i olej i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie wylepiamy formę do tarty i pieczemy na złoty kolor.

      Krem:

      300 ml śmietanki kremówki, 4 żółtka, 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

      żółtka utrzeć z cukrem ale nie na puszystą masę. Krem ma być zwarty dlatego nie napowietrzamy jego. Zagotować śmietankę i przestudzoną wlewać do masy jajecznej. Całość przelać przez sitko do naczynia w którym będziemy zapiekać nasz krem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na około 45 minut. Pod końiec pieczenia sprawdzić czy krem jest w konsystencji galaretki. Wyciągnąć i ostudzić. Przełożyć na spód od tarty i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem ozdobic truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 czerwca 2009 13:46
  • czwartek, 11 czerwca 2009
    • tarta brokułowa

      tarta z brokułami

      Tradycyjnie wykonałam ciasto kruche na tartę z kalafiorem, jest to chyba najlepsze ciasto kruche jakie do tej pory robiłam ale każdy z nas może użyć swojego, wypróbowanego przepisu.

      Farsz:

      brokuły mogą być mrożone. Ugotować je na pół twardo a póżniej rozdrobić.

      w misce wymieszać szklankę mleka z szklanką smietany 18%, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zioła prowansalskie, ząbek czosnku a także trzy jajka. Zetrzeć ser żółty najlepszy taki ostrzejszy i dodać go do masy jajecznej. Poduszone brokuły ułożyć na przypieczonym spodzie i wylać na nie masę jajeczno - serową. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Do farszu można dodać pomidory, paprykę, papryke ostrą lub fetę wtedy smak będzie bardziej wyrazisty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „tarta brokułowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 14:30
  • niedziela, 04 stycznia 2009
    • Tarta z pomidorami i owsianą kruszonką

      Nigdy jakoś nie darzyłam zaufaniem Pascala i jego wyrobów, bo jakoś nigdy jego danie nie zagościło na naszym stole. Sprawę naprawiła moja koleżanka, u której byliśmy świętować Nowy Rok. Tam właśnie spróbowałam pysznej tarty z pomidorkami koktaliowymi  posypanymi płatkami owsianymi, orzeszkami zmieszanymi z pesto. Pycha. Smak nie do opisania, zwłaszcza te pomidory i ta kruszonka :) Pozazdrościłam koleżance i też zrobiłam, a co niech i moja rodzinka pozna ten pyszny smak. W moim wykonaniu ciasto francuskie zastąpiłam ciastem kruchym z przepisu, który już tutaj podawałam na tartę z kalafiorem. Do posypki sypnęłam zamiast orzeszków piniowych słonecznik, bo niestety nie chciało mi się za nimi latać po mieście a i tak wątpliwe, że bym je dostała w tym swoim mieście.

      tarta z pomidorami

      Składniki:

      Ciasto francuskie w oryginale jak już pisałam wyżej w moim wykonaniu zastąpione kruchym.

      2 łyżki musztardy francuskiej, tej z całymi ziarenkami gorczycy, 50 g startego parmezanu, 100 g płatków owsianych, 100 gram masła solonego, 30 g orzechów laskowych, 30 g orzeszków piniowych, 2 łyżki pesto, pudełeczko pomidorków koktaliowych. A teraz wywalamy wagę i sypiemy trzy garście lub nawet więcej płatków, trochę orzechów i garść słonecznika, mieszamy z pesto i masłem, solimy i kruszonkę mamy gotową. Nie cierpię wag :D

      Ciasto rozwałkować i przenieść na blaszkę, ponakłuwć widelcem i rozsmarować musztardę i posypać parmezanem. Pomidorki opłukać, przekroić na pół i poukładaj na cieście. Posypać kruszonką. Piec 40 minut w 180 stopniach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z pomidorami i owsianą kruszonką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 stycznia 2009 19:03
  • czwartek, 03 lipca 2008
    • Tarta z kalafiorem

      Przepis ten dostałam od koleżanki i jestem zachwycona tym daniem. Jest to moja pierwsza tarta na kruchym spodzie i nie ostatnia :)

      tarta

      Składniki: 1 szklanka maki, 1/2 kostki masła, łyżka smietany (jezeli ciasto sie nie klei, mozna dodac wiecej) ja zrobilam z podwojnej porcji, bo mialam kalafiora-gigant. To wszystko posiekac i zagniesc, schlodzic w lodowce.
      1 kalafior, ktorego trzeba troche obgotowac.
      sos:
      30 dag sera zoltego, 15 dag sera plesniowego, 3 jajka, 200 ml smietanki kremowki
      smietanke lekko podgrzewamy, wrzucamy sery i gotujemy, az sie sery rozpuszcza. Zdejmujemy z ognia i po ostudzeniu wbijamy jajka i mieszamy.
      Ciasto wykladamy do naczynia, na blache na ciasto kladziemy kalafiora w czastkach i zalewamy calosc sosem. Do piekarnika na 30-45 minut.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 03 lipca 2008 21:05