do słoika

  • niedziela, 17 sierpnia 2008
    • Cukinia po grecku i kapary z nasturcji

      Wziełam się za przetwory. Jako że na ogródku urodzaj cukini coś trzeba było z nią zrobić. Wygrzebałam na cincinie przepis na sałatkę po grecku. Jest bardzo dobra, bo nie omieszkałam już spróbować

      cukinia i kapary z nasturcji

      1 kg młodych cukini, 10 czarnych oliwek, 200 gram fety, 1 czerwona papryka, 1 cytryna, 6 ząbków czosnku, rozmaryn, 1 szklanka octu winnego, 1 szklanka wody, 3/4 szklanki oliwy, 2 listki laurowe, pieprz ziarnisty.

      Cukinię pokroić w paski (dosyć cienkie, bo wtedy łatwiej je się zwija, mi się ta sztuka niestety nie udała, więc nie mam roladek :D) Cukinię zblanszować w osolonym wrzątku, przelać zimną wodą,. Paprykę opiec i zdjąć skórkę. Fetę pokroić w słupki, ja użyłam gotowej kostki. Na paskach cukini układać kawałki papryki, fety i oliwki. Zwinąć w rulony, ułożyć w słoikach. Do każdego słoika włożyć rozmaryn, plasterek cytryny, pieprz i czosnek. Zagotować wodę z octem, łyżeczką cukru, 1/2 łyżeczki soli i z listkami laurowymi. Ostudzić. Połączyć z oliwą. Cukinię zalać zalewą. Zakręcić słoiki i pasteryzować 20 minut.

      KAPARY Z NASTURCJI

      Potrzebujemy 1/2 kg zielonych owoców nasturcji, 1 łyżeczka soli. Owoce przebieramy, myjemy i wrzuucamy do gotującej, osolonej wody. Gotujemy 10-12 minut.

      Zalewa: 1/4 szklanki octu 10% lub 2 szklanki winnego, 10 dag cukru, 3 gożdziki, kawałek cynamonu. Zagotuj 1,5 szklanki wody z octem (jezeli używasz octu winnego, to nie dodawaj go do wody) z cukrem, goździkami, cynamonem. Wyjmij przyprawy z zalewy. Nasturcje przełóż do słoika, zalej zalewą i zakręć. Pasteryzuj 15 minut. Kapary z nasturcji używa się dokładnie tak samo jak kapary normalne. Ja je zrobiłam z czystej ciekawości :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „Cukinia po grecku i kapary z nasturcji”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 17 sierpnia 2008 13:10