muffinki

  • niedziela, 13 lipca 2008
    • Kawowe muffinki z wiśniami i białą czekoladą

      Co prawda przepis według Liski podawał, że kawę należy rozpuścić, czekolada była czarna i brak było wiśni. No cóż już pisałam, że nie zawsze trzymam się przepisu dokładnie. Ale muffinki wyszły i zasmakowała w nich cała rodzina.

      kawowe

      100 g masła
      2/3 szkl cukru
      1/4 łyżeczki soli
      1/2 szkl mleka
      1,5 łyżeczki proszku
      1 i 3/4 szkl mąki
      cukier waniliowy
      duże jajko lub 2 małe
      2 łyżki kawy rozpuszczone w 2 łyżkach gorącej wody
      12 kawałków czekolady (to ok. 3/4 tabliczki

      Masło zmiksować z cukrem, dodać jajka, kawę rozpuszczoną, mleko, cukier waniliowy. W drugiej misce wymieszać składniki suche. Następnie połączyć razem z mokrymi. Foremki napełnić do połowy, powkładać kawałki czekolady i przykryć ciastem. Piec w 180 stopniach tak 15-20 minut. Jak pisałam wyżej dodałam kawe rozpuszczalną suchą i wiśnie.Tylko moja kawa była bardzo miałka, także łatwo się rozpuściła po zmieszaniu z mokrymi składnikami.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 lipca 2008 19:03
    • Mocno czekoladowe muffinki z bananami i białą czekoladą

      Kolejne muffinki z przepisu syso na cin cinie. Ponieważ uwielbiam czekoladę, bardzo mi posmakowały, dodatkowo pięknie pachną bananami. Jednak ciasto jest dość ciężkie i już nie tak mięciutkie jak jogurtowe ale równie pyszne.

      muffinki czekoladowe

      Składniki suche: 1 i 1/2 szklanki maki, 1 szklanka cukru, 1/4 szklanki naturalnego kakao , 1 lyzeczka sody, 1/4, łyzeczki proszku do pieczenia , 1/2 lyzeczki soli

      składniki mokre: 3 bardzo dojrzale banany male lub srednie, 1/3 szklanki oleju lub stopionego masla, 1 jajko
      grubo posiekana biala czekolada w ilosci od pol do calej tabliczki

      Tradycyjnie jak to przy robieniu muffinków bywa w jednej misce łączymy składniki suche, w drugiej miksujemy banany, olej, jajko. Połączyć razem składniki suche i mokre, mieszając krótko, ponieważ muffinki nie lubią za długiego mieszania. Dorzucić białą czekoldę. Napełniać foremki i piec w 180 stopniach przez 20 minut. Z tej porcji wyszło mi około 12 muffinków.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Mocno czekoladowe muffinki z bananami i białą czekoladą”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 lipca 2008 18:52
    • Muffinki jogurtowe

      No i stalo sie. Uległam mani pieczenia muffinek. Kupiłam formę silikonową i zaczęłam masowo wypiekać. Przez ten tydzień wypróbowałam trzy rodzaje, jogurtowe, czekoladowe i kawowe. Najbardziej posmakowały mi kawowe. Wszystkie przepisy na muffinki wygrzebałam z cin cina, kopalni przepisów na te pyszne babeczki. Na pierwszy ogień idą jogurtowe.

      muffinki jogurtowe

      Przepis autorstwa ewalukas:

      Suche składniki: 1,5 szkl mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1/2 szkl cukru, szczypta soli

      Mokre składniki: 2 jaja, duży jogurt 400 g, 100-120 g stopionej margaryny

      W jednej misce połoczyś suche składniki, w drugiej mokre (jeżeli za gęste należy dodać wody, a jeśli za rzadkie ciutke mąki). Połączyć jedne z drugimi. Piec w 180 stopni, tak 15 do 20 minut. Te moje na zdjęciu są z jogurtem greckim z dodatkiem banana. Na początku, gdy je wyjełam z piekarnika myślałam, że są niedopieczone. Myliłam się. Muffinki są wilgotne, mięciutkie i pyszne. Wyjątkowo smakują lepiej, gdy ostygną. Uwaga opadają, czym nie należy się przejmować :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Muffinki jogurtowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 13 lipca 2008 18:43