sosy, dipy

  • niedziela, 08 czerwca 2008
    • Sos czerwony i jogurtowy

      Standardowo do dzisiejszego rodzaju obiadku zrobiłam sosy. Normalnie robię trzy ale dzisiaj ograniczyłam się do dwóch chociaż trochę je zmodyfikowałam. Chyba najbardziej smakował mi ten biały :)

      Sos czerwony:

      Na oliwie smażymy cebulkę, dodajemy ziele angielskie i listek laurowy, dodajemy przecier poomidorowy o gotujemy aż zgęstnieje. Nastepnie doprawiamy solą, szczyptą cukru i octem winnym. dodajemy również ostrej papryki i pieprzu. Na koniec wrzucamy posiekaną kolendrę i mieszamy, juz nie gotujemy bo kolendra straci smak. Podajemy i na ciepło i na zimno.

      Sos biały

      dwa ząbki czosnku lub jak ktoś woli więcej, miażdżymy i solimy, odstawiamy na około 15 minut. Po takim czasie czosnek tak nie męczy, dobre dla osób takich jak ja. Uwielbiam czosnek ale nie bardzo mogę go jeść, a ten sposób pomaga mi w miarę go przyswoić. Nastepnie mieszamy pół szklanki jogurtu bałkańskiego, łyżkę majonezu i dwie łyżki śmietany, dodajemy pastę czosnkową, pieprz i posiekaną miętę. I tadam gotowe :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 czerwca 2008 17:05