Bułki, bułeczki

  • niedziela, 08 czerwca 2008
    • Chlebek Pita

      Dzisiejsze chlebki niestety zbytnio mi się zarumieniły. Przepis na nie jest banalnie prosty a skeret kieszonki, która się w tych chlebkach tworzy, to nagrzany maksymalnie piekarnik i blacha.

      Potrzebujemy około pół kilograma mąki, szklankę ciepłej wody, łyżkę oliwy, łyżeczkę soli i 15 g świeżych drożdży. Wszystko wyrabiamy odstawiamy na 5 minut i zagniatamy. Pozostawić pod przykryciem aż ciasto podwoi objętość. Po wyrośnięciu ciasto przebić widelcem i podzielić na 12 części, z których uformować kulki. Po pięciu minutach rozwałkować na placuszki o średnicy około 15 cm i gr. 0,5 cm jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia. Piec przez 2 minuty w maksymalnie rozgrzanym piekarniku, przykręcić temperaturę i dopiec.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 08 czerwca 2008 16:54