Wpisy

  • poniedziałek, 21 kwietnia 2008
  • poniedziałek, 14 kwietnia 2008
    • Rogaliki drożdżowe

      To chyba najlepszy przepis jaki wypróbowałam, a piekłam ich już bardzo dużo. Przepis jest banalnie prosty. Ja robiłam z podwójnej porcji a i tak dzisiaj na talerzu za wiele się nie ostało.

      Składniki: 4 szklanki mąki, 4 dag drożdzy, 1 margaryna, 1 śmietana kwaśna 18% (około 250 ml), 3 żółtka19:46:05, 3 garscie cukru, dżem

      Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę posiekać z mąką, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać śmietanę. Odstawić na 10 minut.Do mąki z margaryną dodać utarte żółtka, drożdże ze śmietaną i zagnieść ciasto Podzielić na cztery częśći. Z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8 częśći (tak jak się kroi tort). Na brzegu położyć trochę dżemy i zwijać do środka, aby powstał rogalik. Odstawić rogaliki do wyrośniecia na jakieś 15 minut. Piec w 175 stopniach na złoty kolor. Wcześniej można rogaliki posmarować rozbełtanym żółtkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo lukrem.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (18) Pokaż komentarze do wpisu „Rogaliki drożdżowe”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 14 kwietnia 2008 19:54