Wpisy

  • czwartek, 11 czerwca 2009
    • Truskawki z pieprzem

      Topropozycja dla osób, które chciałyby spróbować czegoś nowego. Składniki może troche odstraszają, no bo truskawki z pieprzem, bazylią?? Zapewniam, że tego w ogóle nie czuć a pieprz i imbir podkreślają słodkość truskawki. Polecam na zimno i na ciepło.

      truskawki z pieprzem

      Składniki: dwie garście truskawek, łyżka soku ananasowego (tym razem dałam pomarańczowo ananasowy), gałązka bazylii, gałązka mięty, pół łyżeczki pieprzu czarnego, szczypta imbiru, 5 łyżek cukru, łyżka masła

      Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na cząstki. Na patelni podgrzać cukier, mieszając od czasu do czasu, gdy zrobi się karmel dodać łyżkę masła. Wymieszać i po chwili dodać soku i tutaj uwaga trochę pryska. Wymieszać i zagotować, dodać imbir i pieprz. Trzymać na ogniu aż karmel się zagęści. W międzyczasie posiekać bazylię i miętę. Do karmelu wrzucić truskawki, wymieszać i smażyć przez chwile aż zrobią się miekkie. Wrzuć posiekane zioła, zamieszać i przełożć do salaterek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawki z pieprzem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 15:36
    • Rolada truskawkowa

      Sezon truskawkowy w pełni. Na blogach królują w różnych postaciach, także i ja dołączam do truskawkowego szaleństwa i namawiam was do tego samego, jeżeli jeszcze nie zaczęliście cieszyć się sezonem truskawkowym

      rolada truskawkowa

      Biszkopt:

      4 jajka, szklanka cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki maki ziemniaczanej

      Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, tylko tyle aby się zrumieniło. wyłączyć piekarnik i jeszcze ciepłe ciasto ułożyć na czystej ściereczce i zwijać razem z nią. Pozostawić do ostudzenia.

      Krem:

      kubek śmietanki 30%, łyżka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody (tak 1/4 szklanki), łyżka cukru pudru. Smietankę ubić z cukrem pudrem, na koniec wlać żelatynę.

      Na biszkopcie rozsparować bitą śmietanę, ułożyć pokrojone truskawki i  zwinąć w roladę. Ciasto schłodzić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada truskawkowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 15:19
    • Paj rabarbarowy

      Uwielbiam rabarbar. Pamiętam jak byłam mała i mieliśmy go na ogródku, wtedy to z chmarą dzieciaków zrywało się łodyżki, obierało ze skórki i maczało w szklance z cukrem. Co prawda za dużo nie można było tego zjeść, ponieważ kwas wykrzywiał gębki i na nic zdawało się osładzanie cukrem. No ale dzisiaj ciasto z rabarbarem,które wcale a wcale nie jest kwaśne i swietnie smakuje podane z lodami.

      ciasto z rabarbarem

      3 i 3/4 szklanki mąki

      2 płaskie łyżeczki soli

      1 i 1/2 łyżeczka cukru

      300 gram masła

      1/2 szklanki wody

      Z powyższych składników zagnieść ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, ponakłuwać widelcem zapiec.

      1 kg. rabarbaru

      1 1/4 szklanki cukru pudru

      1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

      Rabarbar obrać, pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Farsz wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180 stopniach aż się zrumieni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Paj rabarbarowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 15:08
    • Falafel

      Czyli małe kuleczki z cieciorki. Pierwszy raz to cudo jadłam w Brukselii w jakimś barze z kebabem. I właśnie najbardziej lubie podane w picie z sałatami i sosem czosnkowym. Mniami. ale falafel dobry jest również sam ale obowiązkowo z jakimś dipem, gdyż sam w sobie jest suchy. Czego w nim nie może zabraknąć to kminu rzymskiego, bez tego to już nie falafel.

      falafel

      potrzebujemy: szklankę ciecierzycy namoczonej na noc, jedną cebulę, ząbek albo jak ktoś lubi dużo to nawet dwa czosnku, natkę pietruszki chociaż ja wolę kolęndrę, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki kuminu sproszkowanego, szczyptę chili, 4 łyżeczki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (zredukowałam o połowę) i 1/4 szklanki wody.

      Ciecierzycę przekręcić przez maszynkę dwa razy, dodać wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia i mąkę, cebulkę posiekana i czosnek przeciśnięty przez praskę. Jeżeli masa jest zbyt gesta dodajemy wody. Formujemy małe kulki, które spłaszczamy. Do oleju na którym będziemy smażyć falafel wrzucamy trochę ziarenek kminu rzymskiego i kolendry, gdy sie przypraży smażymy falafel. falafel powinno się smażyć w głębokim oleju ale za pierwszym razem zupełnie mi się rozwaliły więc teraz smażyłąm normalnie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 14:42
    • tarta brokułowa

      tarta z brokułami

      Tradycyjnie wykonałam ciasto kruche na tartę z kalafiorem, jest to chyba najlepsze ciasto kruche jakie do tej pory robiłam ale każdy z nas może użyć swojego, wypróbowanego przepisu.

      Farsz:

      brokuły mogą być mrożone. Ugotować je na pół twardo a póżniej rozdrobić.

      w misce wymieszać szklankę mleka z szklanką smietany 18%, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zioła prowansalskie, ząbek czosnku a także trzy jajka. Zetrzeć ser żółty najlepszy taki ostrzejszy i dodać go do masy jajecznej. Poduszone brokuły ułożyć na przypieczonym spodzie i wylać na nie masę jajeczno - serową. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Do farszu można dodać pomidory, paprykę, papryke ostrą lub fetę wtedy smak będzie bardziej wyrazisty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „tarta brokułowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 14:30
  • niedziela, 03 maja 2009
    • Pani Walewska

      Miałam ochotę dzisiaj na coś nowego i coś co smakowałoby jak lody, najlepiej truskawkowe. Niestety mamy dopieropoczątek maja więc na truskawki jeszcze za wcześnie i z tą zachcianką będę musiała poczekać. Jednakże przeglądając stronny internetowe natrafiłam na przepis, któremu nie mogłam nie uledz, pysznie kremowe a na dodatek z bezą. Musiałam wypróbować i dobrze, bo rodzina też pokochała to ciasto :)

      Pani walewska

      Przepis pochodzi z blogu kwestia smaku

      Ciasto kruche:

      4 żółtka, dwie szklanki mąki, torebka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru, 20 dag margaryny.

      z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na blachę i posmarować dżemem ( w przepisie była mowa o porzeczkowym ja dodałam truskawkowo-porzeczkowy). Piec około 15 minut w 180  stopniach.

       Ciasto bezowe:

      4 białka, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechów.

      Ubić białka na sztywna pianę, ubijając dodawać cukier, następnie mąkę i orzechy. Jeżeli ktoś lubi bezy z wilgotnym środkiem polecam dodać łyżkę octu winnego. I tutaj nastąpiło moje zmodyfikowanie przepisu, w którym jest podane aby masę bezową wyłożyć na uprzednio upieczone placki i piec jeszcze 15 minut. ja zrobiłam odwrotnie ale wynikało to z mojego niedoczytania. Po prostu upiekłam dwa bezowe placki, w temperaturze 180 stopni przezokoło 15-20 minut.

      Krem budyniowy:

      2 żółtka, pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kostka masła

      odlać pół szklanki mleka i wymieszać wraz z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną.Resztę mleka  zagotować i wlać połączone wcześniej składniki. ugotować budyń. gdy ostygnie zmiksować masło i dodawać po łyżce budyniu. tak powstanie krem.

      Na ciasto kruche ułożyć beze, wyłożyć krem, porzykryć kruchym ciastem a na wierzch położyć znowu placek bezowy.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pani Walewska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 maja 2009 16:21
    • Ciasto Milionera

      Maslane ciasto, toffi i pyszna czekolada. Coś niesamowitego i jednocześnie bardzo słodkiego. Przepis rok temu dodałam do ulubionych ale do tej pory nie odważyłam się wypróbować. Trochę przerażała mnie jego słodkość ale niepotrzebnie.

      ciasto milionera

      Przepis pochodzi z blogu dorotus

      Potrzebujemy puszkę karmelu, można już dostać w większości sklepów albo kupić mleko słodzone, skondensowane i w zamkniętej puszcze gotować przez około 3 h, pilnując aby woda nie wyparowała,

      Kruche ciasto: 175 g mąki, 125 g masła,50 g cukru pudru. Wszystko posiekać, zagnieść i wyłożyć na blaszce. Upiec na rumiano.

      Na ciasto wykładamy masę toffi a na nią polewę z czekolady, którą robimy według przepisu:

      170 g mlecznej czekolady ( ja dodałam pół gorzkiej) 2-3 łyżki masła. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wylać na masę toffi. Dodam tylko tyle, że czekolada musi być bardzo dobrej jakości z dużą zawartością kakao. Aha i jak będziemy ją topić, trzeba uważać aby nie dostała się ani kropelka wody, gdyż spowoduje to zmatowienie. czekolada nie bedzie błyszczeć

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 maja 2009 15:55
  • niedziela, 05 kwietnia 2009
    • Szneki z glancem

      Kto jest z Wielkopolski od razu domyśli się o co chodzi, a kto nie to już tłumacze. Szneki z glancem to nic innego jak drożdżówki zawijane w śłimaki polewane lukrem, Schnecke to po niemiecku ślimak :) uwielbiam je, są delikatne i rozpływają się w ustach. Mogłabym je jeść i jeść.... Mojemu dziadkowi, który pochodzi z poznańskiego też przypadły do gustu :)

      po upieczeniu

      1/2 kg. mąki, 1 kostka masła, 5 dag drożdży, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli

      Lukier: cukier puder, sok z cytryny

      Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem, ucierając wbijać po jajku. Wsypać mąkę, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, nie wystraszcie się gdyż będzię dość kleiste ale można sobie zawsze podsypać mąki.

      Z ciasta rolujemy wałeczki i zwijamy je dośrodka, tworząc ślimaki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Posmarować mlekiem i ułożyć na blasze. Piec na złoty kolor w 200 stopniach C a gdy przestygną posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

      już polukroawne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Szneki z glancem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 kwietnia 2009 18:48
  • niedziela, 22 lutego 2009
    • Sernik z gruszkami

      Kolejny przepis w ramach czekoladowego weekendu :) Dopiero co wyciągnięty z piekarnika. Wszystkim bardzo posmakował, zwłaszcza mojemu męzowi, który jest miłośnikiem serników :)

      sernik z gruszkami

      Na ciasto : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, kostka margaryny (200g), łyżka kakao, 1/2 szklanki cukru, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

      Do metalowej miski włóż pół tabliczki startej czekolady, dodaj łyżkę wody. Miskę postaw na garnku z wrzątkiem i rozpuść. Gdy lekko przestygnie dodaj mąkę, margarynę, kakao i pół szklanki cukru. Posiekaj i zagnieć ciasto. Połową wylep tortownicę, połowę zostaw na wierzch.

      Przygotowanie gruszek: 1 cytryna, laska cynamonu, słoik gruszek, pół szklanki wytrawnego czerwonego wina.

      Gruszki odsącz z kompotu. Cytrynę obierz, wyciśnij sok. Kompot przelej do garnuszka, dodaj wino, sok i skórkę z cytryny i cynamon. Zagotuj i do gorącego płynu włóż pokrojone w ćwiartkigruszki. Przykryj i odstaw by owoce przesiąkły aromatem wina i przypraw.

      Masa twarogowa: 1/2 kg twarogu, szklanka gęstej śmietany, szklanka cukru, 6 jajek, torebka budyniu śmietankowego.

      Twaróg zmielony utrzeć ze śmietaną, szklanką cukru i budyniem. Ucierając dodawaj po jajku. 2-3 łyżki masy rozsmarować na spodzie ciasta, ułożyć gruszki, zalać resztą masy. Piec około 1 godziny w tem. 200 stopni. Po 20 minutach sernik posyp pozostałą częścią ciasta.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z gruszkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 lutego 2009 16:48
  • poniedziałek, 02 lutego 2009