Wpisy

  • niedziela, 07 września 2008
    • Tort Barbie

      Zachwycona możliwościami masy cukrowej, zrobiłam tort - Barbie. Upiekłam zwykły biszkopt, zrobiłam krem czekoladowy i po zagnieceniu masy cukrowej powstało mi coś takiego:

      tort - Barbie

      Pomysł na takiego torta zaczerpnęłam od Bei z fotoforum na gazecie.pl

      Biszkopt:

      2 szklanki mąki w tym szklanka ziemniaczanej, szklanka pszennej, 8 jaj, 1,5 szklanki cukru, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia.

      Oddzielamy białka od żółtek i dokładnie ubijamy pianę, gdy już jest gotowa podsypujemy cukru i dalej ubiajmy, na koniec dodajemy po żółtku, gdy już wszystko nam się pięknie wymiesza, odkładamy trzepaczkę i bierzemy łyżke i mieszając ostrożnie masę dosypujemy mąki z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowany biszkopt wstawiamy do nagrzanego piekarnika (150 stopni), po 15 minutach zwiekszamy temperature do 180 stopni piekąc jeszcze z 35 minut. Pozostawiamy w piekarniku do ostygniecia.

      Krem czekoladowy:

      Na parze ubijamy 4 jajka z 1 szklanką cukru, masa musi zgęstnięć i podgrzać się. Tylko nie zróbcie słodkiej jajeccznicy ;) Odkładamy do ostudzenia.  W kąpieli wodnej rozpuszczamy 200 gram gorzkiej czekolady, gdy ostygnie, miksujemy z dwiema kostkami prawdziwego masła. Na koniec dodajemy po łyżce masy jajecznej. Jeżeli tort ma być przeznaczony dla dorosłych, warto do masy dodać kieliszek alkoholu.

      Miske wykładamy folią aluminiową, z biszkoptu wykrawamy kółka o średnicy takiej jak miska, (U mnie rozszerzała się  do góry więc moje krążki miały rózne średnice). W misce układamy torta: biszkopt nasączamy ponczem (ja użyłąm soku z grejfrutow), smarujemy masą i kolejny krążek ciasta i tak, aż do wykończenia składników. Miskę odwracamy na paterze do góry nogami, zdejmujemy i w środek wbijamy lalkę. Ja swoją owinęłąm folią aluminiową. I już mamy lalę prawie ubraną. Teraz dekorujemy jej spódnice i gorset. W moim wypadku zrobiłam to, używając masy cukrowej ale można i czekoladą i masą marcepanową jak również masą od tortów.

      A teraz zdradzę sekret masy cukrowej z przepisu dorotaxx.1

      Potrzebujemy około 80 dag cukru pudru, chociaż w moim wypadku zużyłąm tylko 50 dag ( trzeba przesiać przez sito). 10 dag glukozy w proszku lub w płynie. 4 łyżeczki żelatyny, 70 ml wody,

      W wodzie rozpuścić żelatynę, naczynie postawić na gazie i wsypać glukozę, mieszać syrop ale nie wolno go zagotować. Kiedy ostygnie wsypywać cukier puder i zagniatać, trzeba wyczuć moment kiedy należy przestać, gdyż masa straci swą plastyczność i zacznie się kruszyć. Można dodać jakiegoś barwnika. I tyle, cała filozofia. A torty ozdobione taką masą wyglodają fantastycznie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (13) Pokaż komentarze do wpisu „Tort Barbie”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 07 września 2008 12:48
  • poniedziałek, 01 września 2008
    • "U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką..."

      Ja nie babcia, ale jabłuszka-antonówki od mojej babci z działki. Bardzo dobre jabłka na szarlotkę, poszatkowane a nie starte, dlatego wygląda jakby były poukładane warstwami. Zużyłam około 3 kg ale warto było, pomysł zaczerpnęłam z forum-galeria potraw na gazecie.pl Ponieważ "wyszła" mi krupczatka, musiałam wykombinować nowy przepis na kruche ciasto i wypróbowałam z kaszką manną, przepis który na forum zamieściła moja koleżanka, za co bardzo dziękuje.

      szarlotka

      Ciasto kruche - składniki

      2 szklanki mąki
      0.5 szklanki kaszy manny
      kostka margaryny
      szklanka cukru
      2-3 łyżeczki cukru waniliowego
      4 żółtka

      Mąkę wymieszać z kasza, cukrem i cukrem waniliowym, wkroić margarynę, rozrobić dłońmi żeby miało konsystencja okruszków z chleba
      dodać żółtka i szybko wyrobić (ciasto ma być rzeczywiście kruche)
      podzielić na 1/3 i 2/3, owinąć folia włożyć do zamrażarki

      Jedną część wyłożyć na okrągłą blachę, zapiec około 10-15 minut. Na zapieczony spód szatkować jabłka (na tej stronie, co szatkuje się ogórki na mizerie ;)) Podsypać cynamonem i cukrem w zależności od kwaskowości jabłek. Na wierzch pokruszyć mniejszą część ciasta i piec aż się pięknie zrumieni (około 45 minut), w temperaturze 180 stopni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „"U babci jest słodko, świat pachnie szarlotką..."”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 września 2008 21:47
    • Śmietankowy sernik z wiśniami

      Sernik kaloryczny ale rozpływający się w buzi. Wczoraj piekłam po raz pierwszy i zrobił furorę. Przepis pochodzi z "Atlasu Kulinarnego Świata" i na prawdę polecam.

      sernik z wiśniami

      Sernik z konfiturą wiśniową - składniki
      • Konfitura:
      • 1 kg wiśni
      • 50 dag cukru żelującego 2:1
      • cynamon
        Ciasto:
      • 10 dag mąki
      • 10 dag masła
      • 1 żółtko
      • 5 dag cukru
      • 2 łyżeczki skórki otartej z cytryny
      • 1/2 cukru waniliowego
        Masa:
      • 1.25 kg tł ustego twarogu
      • 40 dag cukru
      • 3 łyżki mąki
      • po 1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny i pomarańczy
      • 1/2 cukru waniliowego
      • 5 jajek
      • 2 żółtka
      • 50 ml śmietanki 36-proc.
      • 7-8 dag rodzynek
      Sernik z konfiturą wiśniową - sposób przygotowania
      Zrób konfiturę: wiśnie umyj, osącz, wydryluj, wymieszaj z cukrem, dodaj kawałek cynamonu i gotuj 3 minuty, ciągle mieszając. Zdejmij z ognia, usuń cynamon. Zrób ciasto: mąkę przesiej do miski, dodaj pokrojone w kostkę masło i wyrabiaj palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaj cukier, skórkę z cytrusów, żółtko i cukier waniliowy. Posiekaj wszystkie składniki i delikatnie wyrób. Ciasto włóż na godzinę do lodówki. Potem zagnieć i rozwałkuj do grubości 3 mm. Wytnij koło o średnicy 24 cm i wyłóż nim dno natłuszczonej tortownicy. Obcięte kawałki ciasta pokrój w paski i wyłóż nimi boki tortownicy. Piecz 10 minut w temp. 200°C. Zrób masę: ser zmiksuj z cukrem i mąką. Ciągle miksując, kolejno wbijaj jajka i żółtka. Dodaj resztę składników, wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód, piecz 10 minut w temp. 240°C, a potem jeszcze godzinę w temp. 140°C. Ostudź, wstaw na 2 godziny do lodówki. Na wierzchu rozłóż 30 dag konfitur wiśniowych.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Śmietankowy sernik z wiśniami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 01 września 2008 21:26