Wpisy

  • środa, 28 sierpnia 2013
    • Baklava



      Dawno nie pisałam. Nie przestalam gotować, jednak zmiany w moim życiu spowodowały, że czasu było mniej. Może trochę uda mi się teraz coś skrobnoc. Na początek słodycz rodem z Turcji. Dla jednych będzie za słodka, dla mnie nie istnieje chyba nic za slodkiego.
      Potrzebujemy ciasto filo. Można pokusić się o jego zrobienie, niestety jest to bardzo pracochłonne.
      Składniki:
      500 gr ciasta filo
      500 gr orzechów włoskich lub pistacji
      500 gr masła sklarowanego
      Syrop:
      3 szklanki cukru
      2,5 szklanki wody
      Parę kropli soku z cytryny.
      Połowę ciasta filo wyłożyć na blachę, rozłożyć drobno posiekane orzechy. Przykryć pozostała częścią. Pokroic na kwadraty i polać sklarowanym masłem. Pięć w 175 stopniach aż się zarumieni.
      Z podanych skladnikow ugotowac syrop i letnim polać baklave. Syrop musi wsiaknac w ciasto. Najlepsze jest na drugi dzień :-)


      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Baklava”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      środa, 28 sierpnia 2013 11:02