Wpisy

  • niedziela, 12 lipca 2009
    • Skubaniec jeden ;)

      Placek u nas w rodzinie ma kilka nazw: pleśniak - troche niezachęcające do spróbowania, strzępiec - bo się niesamowicie kruszy i właśnie skubaniec - moja ulubiona nazwa chociaż w sumie nie wiem dlaczego. Chyba każdy zna smak tego placka, a teraz sezon owocowy w pełni więc do dzieła :) U mnie dzisiaj z czerwonymi porzeczkami.

      pleśniak, skubaniec

      Kostka margaryny, 2 łyżki smalcu (jak nie mam, to nie daję), 3 szklanki mąki krupczatki, 2 szklanki cukru, 5 jajek, 1 łyżka kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce.

      Margarynę posiekać z mąką, dwoma dodatkowymi łyżkami cukru, z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao. Będziemy mieć dwie części białe i jedną ciemną.

      Jedną część wyłożyć na blachę, poukłądać owoce. Pokruszyć ciemną część.

      Z pięciu białek ubić pianę i nie przerywając ubijania dodawać dwie szklanki cukru. Zalecam pod koniec ubijania dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wtedy piana nie opadnie za bardzo.

      Ubitą pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na białka pokruszyć ostatnią część białego ciasta. Piec 40 minut w 180 stopniach C.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (7) Pokaż komentarze do wpisu „Skubaniec jeden ;)”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lipca 2009 20:52
    • Lekki torcik cytrynowy

      Ze specjalna dedykacją dla Eweliny i Agnieszki :)

      Delikatny posmak cytryny i baardzo kruchy spód, to cos co tygryski lubią najbardziej. Na górę wyłożyłam słoik frużeliny z różnymi owocami ale myślę że zwykła galaretka i owoce sezonowe też się sprawdzą.

      torcik serowo - cytrynowy

      Ciasto kruche:

      1 szklanka mąki, 1/4 szklanki cukru kryształu, 100 gram masłą, 1 żółtko

      Wszystko posiekać, szybko zagnieść, wyłożyć średnią okrągłą tortownicę. Upiec na złoty kolor w 180 stopniach. Ostudzić. Nie wyjmować z tortownicy.

      Masa serowa:

      700 gram twarożku zmielonego, 300 ml jogurtu naturanego (tutaj najlepiej sprawadza się jogurt typu greckiego), kubeczek śmietany kremówki, szklanka cukru kryształu, sok z jednej cytryny, 6 łyżeczek żelatyny

      żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki wody (gotującej), Twaróg utrzeć z cukrem, dodać jogurt i sok z cytryny. Połączyć z żelatyną. Śmietankę ubić  i wymieszać z masą twarogową.

      Na kruchy spód wylać masę i wstawić do lodówki. Najlepiej na całą noc. Gdy lekko stężeje położyć owoce i zalać galaretką lub po stężeniu wyłożyć frużelinę.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Lekki torcik cytrynowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 12 lipca 2009 20:40