Wpisy

  • niedziela, 14 czerwca 2009
    • Kurczak w marynacie pomidorowej

      Wczoraj miałam ochotę na mięsko z grilla. Niestety pogoda uniemożliwiła nam grillowanie na świeżym powietrzu. Na szczęście jest piekarnik :)

      kurczak w marynacie pomidorowej

      Marynata: 2 łyżki przecieru pomidorowego, 3 łyżki białego octu winnego, 3 łyżi miodu, 2 łyżki oleju, 2 łyżki przyprawy do kurczaka z dodatkiem chili, ząbek czosnku, 2 łyżki wody,

      Składniki marynaty wymieszać w miseczce.

      8 pałek z kurczaka ponacinać płytko, polać przygotowaną mieszaniną i zostaw na 15-20 minut w lodówce. Ułuż na rozgrzanym grillu, chociaż tak ja jak pisałam we wstępie piekłam około godziny w piekarniku.

      Podawać z pieczonymi ziemniakami i sałatą.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (4) Pokaż komentarze do wpisu „Kurczak w marynacie pomidorowej”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 czerwca 2009 14:43
    • Ballantine's cake

      Dzisiaj niedziele i mimo, iż sezon truskawkowy w pełni, to dzisiaj zaproponuje coś innego. Ciasto z whisky, które podbiło serca mojej rodziny. Przepis znaleziony gdzieś w necie ale dzisiaj już nie bardzo pamiętam gdzie.

      Ballantine's cake

      Ciasto: pół szklanki oleju, dwie szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, szklanka cukru, 2 łyżki dżemu, 1 łyżka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia i płaska łyżeczka sody.

      Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować. Ubić białka i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć na blaszkę i piec około 40 minut.

      Krem: puszka mleka skondensowanego, słodzonego gotowana trzy godziny lub gotowa masa krówkowa, kostka masła, 0,5 szklanki whiski. Masło utrzeć i dodawać po łyżce karmelu i whisky.

      Zrobić poncz: 1,5 szklanki naparu z herbaty i pół szklanki whisky.

      Ciasto przekroić na pół, nasączyć ponczem i przełożyć połową masy karmelowej. Przykryć drugą połową ciasta, nasączyć ponczem i posmarować pozostałym kremem. Na wierzch układać herbatniki maczane w pozostałym ponczu. Polać polewą czekoladową. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy się "przegryzie" :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Ballantine's cake”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 czerwca 2009 14:24
    • szejk truskawkowo - bananowy

      Coś na mały głód, gdy jest baaardzo gorąco. sycący i pyszny szejk bananowo-truskawkowy.

      szejk truskawkowo-bananowy

      1 banan, garsć obranych truskawek, 2 gałki lodów śmietankowych,

      wszystko zmiksować  i dolać mleka. Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „szejk truskawkowo - bananowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 czerwca 2009 14:09
    • Tarta z kremem brulee

      Kolejna propozycja z truskawkami.Oczywiscie tak do konca nie jest to creme brulee gdyż pozbawiłam go tej karmelowej skorupki wzamian wrzuciłam truskawki :)

      tarta z cremem brulee

      Przepis na tarte:

      szklanka mąki krupczatki, pół  kostki masła, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka oleju i szczypta soli.

      Przesianą mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy wode i olej i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie wylepiamy formę do tarty i pieczemy na złoty kolor.

      Krem:

      300 ml śmietanki kremówki, 4 żółtka, 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

      żółtka utrzeć z cukrem ale nie na puszystą masę. Krem ma być zwarty dlatego nie napowietrzamy jego. Zagotować śmietankę i przestudzoną wlewać do masy jajecznej. Całość przelać przez sitko do naczynia w którym będziemy zapiekać nasz krem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na około 45 minut. Pod końiec pieczenia sprawdzić czy krem jest w konsystencji galaretki. Wyciągnąć i ostudzić. Przełożyć na spód od tarty i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem ozdobic truskawkami

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 14 czerwca 2009 13:46
  • czwartek, 11 czerwca 2009
    • Truskawki z pieprzem

      Topropozycja dla osób, które chciałyby spróbować czegoś nowego. Składniki może troche odstraszają, no bo truskawki z pieprzem, bazylią?? Zapewniam, że tego w ogóle nie czuć a pieprz i imbir podkreślają słodkość truskawki. Polecam na zimno i na ciepło.

      truskawki z pieprzem

      Składniki: dwie garście truskawek, łyżka soku ananasowego (tym razem dałam pomarańczowo ananasowy), gałązka bazylii, gałązka mięty, pół łyżeczki pieprzu czarnego, szczypta imbiru, 5 łyżek cukru, łyżka masła

      Truskawki umyć, obrać z szypułek, pokroić na cząstki. Na patelni podgrzać cukier, mieszając od czasu do czasu, gdy zrobi się karmel dodać łyżkę masła. Wymieszać i po chwili dodać soku i tutaj uwaga trochę pryska. Wymieszać i zagotować, dodać imbir i pieprz. Trzymać na ogniu aż karmel się zagęści. W międzyczasie posiekać bazylię i miętę. Do karmelu wrzucić truskawki, wymieszać i smażyć przez chwile aż zrobią się miekkie. Wrzuć posiekane zioła, zamieszać i przełożć do salaterek

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (3) Pokaż komentarze do wpisu „Truskawki z pieprzem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 15:36
    • Rolada truskawkowa

      Sezon truskawkowy w pełni. Na blogach królują w różnych postaciach, także i ja dołączam do truskawkowego szaleństwa i namawiam was do tego samego, jeżeli jeszcze nie zaczęliście cieszyć się sezonem truskawkowym

      rolada truskawkowa

      Biszkopt:

      4 jajka, szklanka cukru, pół szklanki mąki pszennej, pół szklanki maki ziemniaczanej

      Białka ubić na sztywną pianę, ubijając dodawać cukier a później żółtka. Wsypać obie mąki i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na dużą blachę, musi być płaskie aby łatwo nam było je rolować. Piec w nagrzanym piekarniku 15-20 minut, tylko tyle aby się zrumieniło. wyłączyć piekarnik i jeszcze ciepłe ciasto ułożyć na czystej ściereczce i zwijać razem z nią. Pozostawić do ostudzenia.

      Krem:

      kubek śmietanki 30%, łyżka żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilości wody (tak 1/4 szklanki), łyżka cukru pudru. Smietankę ubić z cukrem pudrem, na koniec wlać żelatynę.

      Na biszkopcie rozsparować bitą śmietanę, ułożyć pokrojone truskawki i  zwinąć w roladę. Ciasto schłodzić.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Rolada truskawkowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 15:19
    • Paj rabarbarowy

      Uwielbiam rabarbar. Pamiętam jak byłam mała i mieliśmy go na ogródku, wtedy to z chmarą dzieciaków zrywało się łodyżki, obierało ze skórki i maczało w szklance z cukrem. Co prawda za dużo nie można było tego zjeść, ponieważ kwas wykrzywiał gębki i na nic zdawało się osładzanie cukrem. No ale dzisiaj ciasto z rabarbarem,które wcale a wcale nie jest kwaśne i swietnie smakuje podane z lodami.

      ciasto z rabarbarem

      3 i 3/4 szklanki mąki

      2 płaskie łyżeczki soli

      1 i 1/2 łyżeczka cukru

      300 gram masła

      1/2 szklanki wody

      Z powyższych składników zagnieść ciasto. Wstawić na pół godziny do lodówki. Połowę ciasta wyłożyć na blachę, ponakłuwać widelcem zapiec.

      1 kg. rabarbaru

      1 1/4 szklanki cukru pudru

      1/4 szklanki mąki ziemniaczanej

      Rabarbar obrać, pokroić na plasterki, wymieszać z cukrem pudrem i mąką ziemniaczaną. Farsz wyłożyć na ciasto, przykryć pozostałym ciastem. Piec w 180 stopniach aż się zrumieni.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Paj rabarbarowy”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 15:08
    • Falafel

      Czyli małe kuleczki z cieciorki. Pierwszy raz to cudo jadłam w Brukselii w jakimś barze z kebabem. I właśnie najbardziej lubie podane w picie z sałatami i sosem czosnkowym. Mniami. ale falafel dobry jest również sam ale obowiązkowo z jakimś dipem, gdyż sam w sobie jest suchy. Czego w nim nie może zabraknąć to kminu rzymskiego, bez tego to już nie falafel.

      falafel

      potrzebujemy: szklankę ciecierzycy namoczonej na noc, jedną cebulę, ząbek albo jak ktoś lubi dużo to nawet dwa czosnku, natkę pietruszki chociaż ja wolę kolęndrę, 3/4 łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki kuminu sproszkowanego, szczyptę chili, 4 łyżeczki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia (zredukowałam o połowę) i 1/4 szklanki wody.

      Ciecierzycę przekręcić przez maszynkę dwa razy, dodać wszystkie przyprawy, proszek do pieczenia i mąkę, cebulkę posiekana i czosnek przeciśnięty przez praskę. Jeżeli masa jest zbyt gesta dodajemy wody. Formujemy małe kulki, które spłaszczamy. Do oleju na którym będziemy smażyć falafel wrzucamy trochę ziarenek kminu rzymskiego i kolendry, gdy sie przypraży smażymy falafel. falafel powinno się smażyć w głębokim oleju ale za pierwszym razem zupełnie mi się rozwaliły więc teraz smażyłąm normalnie.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 14:42
    • tarta brokułowa

      tarta z brokułami

      Tradycyjnie wykonałam ciasto kruche na tartę z kalafiorem, jest to chyba najlepsze ciasto kruche jakie do tej pory robiłam ale każdy z nas może użyć swojego, wypróbowanego przepisu.

      Farsz:

      brokuły mogą być mrożone. Ugotować je na pół twardo a póżniej rozdrobić.

      w misce wymieszać szklankę mleka z szklanką smietany 18%, dodać sól, pieprz, gałkę muszkatałową, zioła prowansalskie, ząbek czosnku a także trzy jajka. Zetrzeć ser żółty najlepszy taki ostrzejszy i dodać go do masy jajecznej. Poduszone brokuły ułożyć na przypieczonym spodzie i wylać na nie masę jajeczno - serową. Wstawić do piekarnika i zapiekać około 30 minut. Do farszu można dodać pomidory, paprykę, papryke ostrą lub fetę wtedy smak będzie bardziej wyrazisty.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (6) Pokaż komentarze do wpisu „tarta brokułowa”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 11 czerwca 2009 14:30