Wpisy

  • niedziela, 03 maja 2009
    • Pani Walewska

      Miałam ochotę dzisiaj na coś nowego i coś co smakowałoby jak lody, najlepiej truskawkowe. Niestety mamy dopieropoczątek maja więc na truskawki jeszcze za wcześnie i z tą zachcianką będę musiała poczekać. Jednakże przeglądając stronny internetowe natrafiłam na przepis, któremu nie mogłam nie uledz, pysznie kremowe a na dodatek z bezą. Musiałam wypróbować i dobrze, bo rodzina też pokochała to ciasto :)

      Pani walewska

      Przepis pochodzi z blogu kwestia smaku

      Ciasto kruche:

      4 żółtka, dwie szklanki mąki, torebka cukru waniliowego, łyżeczka proszku do pieczenia, pół szklanki cukru pudru, 20 dag margaryny.

      z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, wyłożyć na blachę i posmarować dżemem ( w przepisie była mowa o porzeczkowym ja dodałam truskawkowo-porzeczkowy). Piec około 15 minut w 180  stopniach.

       Ciasto bezowe:

      4 białka, dwie łyżki mąki ziemniaczanej, 2 szklanki cukru, 2 łyżki orzechów.

      Ubić białka na sztywna pianę, ubijając dodawać cukier, następnie mąkę i orzechy. Jeżeli ktoś lubi bezy z wilgotnym środkiem polecam dodać łyżkę octu winnego. I tutaj nastąpiło moje zmodyfikowanie przepisu, w którym jest podane aby masę bezową wyłożyć na uprzednio upieczone placki i piec jeszcze 15 minut. ja zrobiłam odwrotnie ale wynikało to z mojego niedoczytania. Po prostu upiekłam dwa bezowe placki, w temperaturze 180 stopni przezokoło 15-20 minut.

      Krem budyniowy:

      2 żółtka, pół litra mleka, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, kostka masła

      odlać pół szklanki mleka i wymieszać wraz z żółtkami, mąką pszenną, mąką ziemniaczaną.Resztę mleka  zagotować i wlać połączone wcześniej składniki. ugotować budyń. gdy ostygnie zmiksować masło i dodawać po łyżce budyniu. tak powstanie krem.

      Na ciasto kruche ułożyć beze, wyłożyć krem, porzykryć kruchym ciastem a na wierzch położyć znowu placek bezowy.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Pani Walewska”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 maja 2009 16:21
    • Ciasto Milionera

      Maslane ciasto, toffi i pyszna czekolada. Coś niesamowitego i jednocześnie bardzo słodkiego. Przepis rok temu dodałam do ulubionych ale do tej pory nie odważyłam się wypróbować. Trochę przerażała mnie jego słodkość ale niepotrzebnie.

      ciasto milionera

      Przepis pochodzi z blogu dorotus

      Potrzebujemy puszkę karmelu, można już dostać w większości sklepów albo kupić mleko słodzone, skondensowane i w zamkniętej puszcze gotować przez około 3 h, pilnując aby woda nie wyparowała,

      Kruche ciasto: 175 g mąki, 125 g masła,50 g cukru pudru. Wszystko posiekać, zagnieść i wyłożyć na blaszce. Upiec na rumiano.

      Na ciasto wykładamy masę toffi a na nią polewę z czekolady, którą robimy według przepisu:

      170 g mlecznej czekolady ( ja dodałam pół gorzkiej) 2-3 łyżki masła. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, dodać masło i wylać na masę toffi. Dodam tylko tyle, że czekolada musi być bardzo dobrej jakości z dużą zawartością kakao. Aha i jak będziemy ją topić, trzeba uważać aby nie dostała się ani kropelka wody, gdyż spowoduje to zmatowienie. czekolada nie bedzie błyszczeć

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 03 maja 2009 15:55