Wpisy

  • niedziela, 05 kwietnia 2009
    • Szneki z glancem

      Kto jest z Wielkopolski od razu domyśli się o co chodzi, a kto nie to już tłumacze. Szneki z glancem to nic innego jak drożdżówki zawijane w śłimaki polewane lukrem, Schnecke to po niemiecku ślimak :) uwielbiam je, są delikatne i rozpływają się w ustach. Mogłabym je jeść i jeść.... Mojemu dziadkowi, który pochodzi z poznańskiego też przypadły do gustu :)

      po upieczeniu

      1/2 kg. mąki, 1 kostka masła, 5 dag drożdży, 3 jajka, 1 szklanka mleka, 1 łyżka cukru, 1 łyżeczka soli

      Lukier: cukier puder, sok z cytryny

      Drożdże rozetrzeć z ciepłym mlekiem. Masło utrzeć z cukrem, ucierając wbijać po jajku. Wsypać mąkę, dodać drożdże. Wyrobić ciasto, nie wystraszcie się gdyż będzię dość kleiste ale można sobie zawsze podsypać mąki.

      Z ciasta rolujemy wałeczki i zwijamy je dośrodka, tworząc ślimaki. Pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Posmarować mlekiem i ułożyć na blasze. Piec na złoty kolor w 200 stopniach C a gdy przestygną posmarować lukrem zrobionym z cukru pudru i soku z cytryny.

      już polukroawne

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Szneki z glancem”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 05 kwietnia 2009 18:48