Wpisy

  • niedziela, 28 marca 2010
    • Tort chałwowy

      W tamtym tygodniu,kiedy byłam u rodziców naszła mnie ochota na tort ale nie na czekoladowy, który najczęściej piekę tylko na jakiś nowy smak. Wybór padł na chałwowy z przepisu Joanny z kwesti smaku. I mimo, ze nie przepadam za chałwą, ten tort mnie oczarował, puszysty, rozpływający się w ustach i jeszcze na dodatek bardzo łatwy.


      Biszkopt: 4 jajka, szklanka cukru pudru, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 pełne łyżki kakao, łyżka mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
      według przepisu jajka ubijamy w całości z cukrem. Ja natomiast oddzieliłam białka o żółtek i najpierw ubiłam pianę, później dodałam cukier i po kolei żółtka. Czyli jak na standardowy biszkopt. Wiem, że może narobiłam sobie dodatkowej pracy ale moje doświadczenia z biszkoptem z dodatkiem kakao tak mi kazało uczynić :) Na koniec oczywiście sypkie składniki, które trzeba wymieszać delikatnie łyżką. Chyba zawsze będę to powtarzać, bo od tego zależy czy biszkopt wyjdzie puszysty. Upiec w temperaturze 175 stopni. należy upiec biszkopt dwa razy, czyli podwajamy składniki. Ja zrobiłam tak, że najpierw ubiłam składniki na jeden biszkopt a później na drugi. Chyba łatwiej wtedy biszkopt przekroić.

      Poncz do nasączania: 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej  w 1 i 1/2 szklanki wody
      Krem: 40 dag masła i 40 dag chałwy - zmiksować.
      dodatkowo szklanka wiśni drelowanych.

      Biszkopty przekroić na pół, tak że otrzymamy 4 placki.Pierwszy placek położyć na paterę, nasączyć wystudzonym naparem z kawy, posmarować 1/4 części kremu, poukładać wiśnie, przykryć drugim plackiem. czynność powtórzyć. Wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, udekorować.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (9) Pokaż komentarze do wpisu „Tort chałwowy”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 28 marca 2010 19:43