Wpisy

  • poniedziałek, 09 listopada 2009
    • rogaliki z makiem

      rogalik z makiem

      Celowo nie używam nazwy świętomarcińskie, bo nie są z białym makiem. Niestety nie udało mi się dokonać tego zakupu ale następnym razem, a następny raz na pewno będzie.

      Rogale te tradycyjnie piecze się w Poznaniu na 11 listopada, który jest bardzo hucznie obchodzony w tym mieście, cóż imieniny patrona miasta zobowiązują. Każdy wtedy musi zjeść chociaż jednego rogala, a rogale te są wspaniałe, pachnące bakaliami, rozpływające się w buzi.

      Rogaliki, które piekłam wczoraj może nie smakują tak, jak te co można kupić w Poznaniu ale są równie pyszne, także polecam spróbować. Ja następnym razem upiekę z dwóch porcji :D Przepis Bajaderki :) na cincine

      Ciasto:

      1 szklanka mleka, 1 łyżka suchych drożdży
      1 jajko
      1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
      3 1/2 szklanki maki
      3 łyżki cukru
      szczypta soli
      225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

      Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut aby sie rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilie i lekko wszystko pomieszać.
      Make, cukier i sol wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z maka.
      Dodać rozczyn mieszając łyżka lub ręka, przełożyć ciasto na stolnice i lekko i krotko wyrobić, tylko do momentu kiedy ciasto stanie sie gładkie. Nie wyrabiać za długo - to ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Uformować prostokąt i wstawić do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i pokroić na nie masło.  Złożyć w taką ala kopertę, przewałkować i znowu złożyć. Wstawić do lodówki na 30 minut. Powtórzyć trzy razy. Po ostatnim wałkowaniu autorka zaleca wstawić ciasto na 5 godzin do lodówki, ja skróciłam ten czas i chłodziłam tyle, ile zajęło mi robienie nadzienia:

      30 dag białego maku
      10 dag pasty migdałowej (marcepanu)
      3/4 szklanki cukru pudru
      10 dag orzechów włoskich
      10 dag zblanszowanych migdałów
      1 łyżka kandyzowanej skorki pomarańczowej (można dać więcej, do 2 łyżek)
      2-3 łyżki gęstej śmietany
      3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

      Mak sparzyć, migdały również (łatwiej się obiera ze skórki) chociaż ja poszłam na łatwiznę i wsypałam paczkę migdałów w płatkach :D Mak i migdały przepuścić przez maszynkę. Marcepan rozetrzeć z cukrem, dodać mak z bakaliami , okruszki i skórkę pomarańczową. Dodać śmietanę. Masa nie powinna być płynna ani zbyt sypka.

      Rozwałkować ciasto na prostokąt, pokroić na trójkąty i rozsmarować masę makową. Zwijać od podstawy trójkąta do czubka, kształtując rogalika. Posmarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Piec w 180 stopniach aż ładnie się zarumienią.

      Gdy ostygną posmarować lukrem i posypać orzechami.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (5) Pokaż komentarze do wpisu „rogaliki z makiem”
      Tagi:
      brak
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 09 listopada 2009 18:23