Wpisy

  • niedziela, 23 listopada 2008
    • Peda

      Dawno nie pisałam. Niestety troche aparat mi zastrajkował i mimo mojego gotowania nie mogłam robić zzdjęć. A szkoda, bo przez ten czas zrobiłam bardzo udane danka :)

      Dzisiaj zapodaję kolejną słodycz rodem z Indii jednakże mało chyba u nas znana i z tego co wiem bardzo pracochłonną ale pyszną. Serwuję się ją podczas Diwali - festiwalu świateł. Ja przedstawię dość szybkiprzepis, doktórego potrzeba zaledwie trzech składników.

      peda

      Potrzebujemy puszkę mleka skondensowanego, słodzonego, 2 szklanki mleka w proszku i pół kostki masła.

      Masło roztapiamy w garnku z grubym dnem, wsypujemy przesiane mleko w proszku i wlewamy mleko. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zdejmując z ognia i dokładnie mieszając. Kiedy masa zgęstnieje, odstawiamy garnek do ostygnięcia. Formujemy małe kulki,które lekko spłaszczamy i dekorujemy orzechami. Wstawiamy do lodówki naminimum godzine. A później pałąszujemy :)

      peda

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „Peda”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 23 listopada 2008 11:58