Wpisy

  • niedziela, 22 lutego 2009
    • Sernik z gruszkami

      Kolejny przepis w ramach czekoladowego weekendu :) Dopiero co wyciągnięty z piekarnika. Wszystkim bardzo posmakował, zwłaszcza mojemu męzowi, który jest miłośnikiem serników :)

      sernik z gruszkami

      Na ciasto : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej, kostka margaryny (200g), łyżka kakao, 1/2 szklanki cukru, 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady.

      Do metalowej miski włóż pół tabliczki startej czekolady, dodaj łyżkę wody. Miskę postaw na garnku z wrzątkiem i rozpuść. Gdy lekko przestygnie dodaj mąkę, margarynę, kakao i pół szklanki cukru. Posiekaj i zagnieć ciasto. Połową wylep tortownicę, połowę zostaw na wierzch.

      Przygotowanie gruszek: 1 cytryna, laska cynamonu, słoik gruszek, pół szklanki wytrawnego czerwonego wina.

      Gruszki odsącz z kompotu. Cytrynę obierz, wyciśnij sok. Kompot przelej do garnuszka, dodaj wino, sok i skórkę z cytryny i cynamon. Zagotuj i do gorącego płynu włóż pokrojone w ćwiartkigruszki. Przykryj i odstaw by owoce przesiąkły aromatem wina i przypraw.

      Masa twarogowa: 1/2 kg twarogu, szklanka gęstej śmietany, szklanka cukru, 6 jajek, torebka budyniu śmietankowego.

      Twaróg zmielony utrzeć ze śmietaną, szklanką cukru i budyniem. Ucierając dodawaj po jajku. 2-3 łyżki masy rozsmarować na spodzie ciasta, ułożyć gruszki, zalać resztą masy. Piec około 1 godziny w tem. 200 stopni. Po 20 minutach sernik posyp pozostałą częścią ciasta.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Sernik z gruszkami”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 22 lutego 2009 16:48
  • poniedziałek, 02 lutego 2009
    • czeskie rohliki

      W ramach tygodnia z kuchnią czeską przygotowałam czeskie rohliki, czyli ciastka w kształcie półksiężyca z orzechami. Ciastka te tradycyjnie wypieka się na Święta Bożego Narodzenia, u nas gościły na stole dzisiaj :)

      rohliki

      szklanka mielonych migdałów, kostka margaryny, pół szklanki cukru, dwie szklanki mąki.

      Margarynę utrzeć z cukrem, dodać mąkę i migdały. Zagnieść ciasto wstawić na godzinę do loówki. Z ciasta wałkować wałeczki, kroić na 5 cm wężyki i lekko wygiąć w formę rogalika. Piec w tem 180 stopniach do zarumienienia. 

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (2) Pokaż komentarze do wpisu „czeskie rohliki”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lutego 2009 20:32
    • Napoleonki

      Przepis stary jak ja ;) Chyba nie ma łatwiejszego przepisu niż ten.

      napoleonek

      Ciasto: 3 szklanki mąki, kostka margaryny. Posiekać i dodać 1/4 litra gęstej, kwaśnej śmietany. Szybko zagnieść, podzielić na dwie części i wstawić do zamrażalnika na minimum 1 h.  Rozwałkować placki, ułożyć na blachę i piec w 200 stopniach aż się zarumienią.

      Krem budyniowy: ubić cztery jaja z szklanką cukru, dodać cukier waniliowy i szklanke mąki pszennej. Zagotować litr mleka i na gotujące się mleko wlać masę jajeczną energicznie mieszadjąc. Zagotować i zdjąć z ognia, gdy budyń przestygnie, przełożć placki.Posypać cukrem pudrem

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lutego 2009 20:27
    • drożdżówki z nadzieniem orzechowym

      Po niedzielnych rogalikach zostało mi jeszcze bardzo dużo nadzienia orzechowego. Aż szkoda było wyrzucać. Tak więć powstały drożdżówki.

      drożdżówki

      Ciasto na drożdżówki zaczęrpnęłam z blogu moje wypieki Ciasto proste w wykonaniu a bardzo dobre.

      75 dag margaryny, 250 ml mleka, 25 g świeżych drożdż, szczypta soli, 70 gram cukru, 50 dkg mąki.Kto nie ma wagi polecam przelicznik miar

      Tłuszcz rozpuścić, dodać mleko, podgrzać wkruszyć drożdże i wymieszać. dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Odłożyć do wyrośnięcia. Zagnieść i rozwałkować placek. Nałożyć nadzienie i zwinąć w rulon. Pokroić, drożdżówki ułożyć na blasze i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w 220 stopniach przez około 10 minut. Polukrować

      Przepis na nadzienie z orzechów jest tutaj

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 02 lutego 2009 20:19