Wpisy

  • niedziela, 25 stycznia 2009
    • rogaliki z ciasta półfrancuskiego drożdżowego z nadzieniem orzechowym

      Moje pierwsze spotkanie trzeciego stopnia z  ciastem półfrancuskim drożdżowym. Niby półfrancuskie, to wydawałoby się że prostsze niż francuskie. Otóż nie. Dodatek drożdży powoduje, że ciasto rośnie a mi brakowało rąk do jego ujarzmienia. Trochę mnie to przerosło ale i tak chciałam pokazać efekty, gdyż nadzienie które zastosowałam jest nieziemskie.

      rogaliki orzechowe

      co do ciasta to polecam link, gdzie w piękny sposób zostały zilustrowane etapy przygotowania

      Najpierw robimy ciasto drożdżowe: 4 dag drożdży rozcieramy z łyżeczką cukru, zalać pół szklanki ciepłegomleka i dodać łyżkę mąki. Taki sporządzony rozczyn odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

      W misce ucieramy 3 żółtka z dwoma łyżkami cukru pudru. Żółtka, rozczyn wlewamy do miski gdzie wcześniej wsypujemy pół kg. mąki. Zagniatamy. Gdy ciasto wyrobimy dodajemy 5 dag rozpuszczonego masła. Odstawiamy do lodówki na dwie godziny. Następnie postępujemy tak jak w podanym linku. Czyli kostke masła kroimy w cienkie płatki, zwijamy, wałkujemy i do lodówki. i tak ze trzy razy. Gdy mamy gotowe ciasto możemy zaczynać lepić rogaliki. Ja zastosowałam nadzienie orzechowe, do którego potrzebujemy 2 szklanek mielonych orzechów, dwóch szklanek cukru i trzech białek. Całość miksujemy. Ciasto kroimy na trójkąty, nakładamy orzechy, zawijamy i układamy na blasze. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika ( około 200 stopni), pieczemy aż się zrumienią.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 25 stycznia 2009 14:47
  • czwartek, 15 stycznia 2009
    • Ciasto serowo-kawowe

      Kto lubi W-Z, polubi i to ciasto. Jest pyszne,puszyste a co najważniejsze mało słodkie, więc można baardzo dużo zjeśc.

      Ciasto kawowo-serowe

      Ciasto piekę z półtorej porcji, wtedy jest akurat na blachę długości 30 cm.

      Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 30 dag margaryny, szklanka cukru, 6 jajek, 2 łyżki kawy i2 łyżki kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka sody.

      Margarynę utrzeć z cukrem i żółtkami na gładką masę. Dodać mąkę i resztę sypkich składników. Wymieszać. Na koniec masę połączyć z ubitą pianą z białek i delikatnie wymieszać łyżką. Wstawić do nagrzanegopiekarnika i piec około 40 minut.

      Krem:

      4 łyżeczki żelatyny, kieliszek likieru kawowego, 3 żółtka, pół szklanki cukru pudru, kostka masła, 500 g serka homogenizowanego. Dodatkowo paczkę herbatników, pół szklanki kakao, łyżkę oleju, 1/4 szklanki cukru

      Żelatynę rozpuścić w małej ilości wody. Masło rozetrzeć z cukrem pudrem i po jednym żółtku. Następnie dodajemy po łyżce serka i rozpuszczonej żelatyny. Do masy na końiec wsypujemy pokruszone herbatniki namoczone w pół kieliszu likieru.

      Z kakao, wody, reszty likieru, cukru i oleju robimy pomadę. Woda musi być lekko ciepła aby cukier łatwiej się rozpuścił. Ciasto przekroić na pół, jeden placek polać częścią pomady, wyłożyć krem, przykryć drugim plackiem i polać resztą pomady.Smacznego :)

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      czwartek, 15 stycznia 2009 19:48
  • niedziela, 04 stycznia 2009
    • Tarta z pomidorami i owsianą kruszonką

      Nigdy jakoś nie darzyłam zaufaniem Pascala i jego wyrobów, bo jakoś nigdy jego danie nie zagościło na naszym stole. Sprawę naprawiła moja koleżanka, u której byliśmy świętować Nowy Rok. Tam właśnie spróbowałam pysznej tarty z pomidorkami koktaliowymi  posypanymi płatkami owsianymi, orzeszkami zmieszanymi z pesto. Pycha. Smak nie do opisania, zwłaszcza te pomidory i ta kruszonka :) Pozazdrościłam koleżance i też zrobiłam, a co niech i moja rodzinka pozna ten pyszny smak. W moim wykonaniu ciasto francuskie zastąpiłam ciastem kruchym z przepisu, który już tutaj podawałam na tartę z kalafiorem. Do posypki sypnęłam zamiast orzeszków piniowych słonecznik, bo niestety nie chciało mi się za nimi latać po mieście a i tak wątpliwe, że bym je dostała w tym swoim mieście.

      tarta z pomidorami

      Składniki:

      Ciasto francuskie w oryginale jak już pisałam wyżej w moim wykonaniu zastąpione kruchym.

      2 łyżki musztardy francuskiej, tej z całymi ziarenkami gorczycy, 50 g startego parmezanu, 100 g płatków owsianych, 100 gram masła solonego, 30 g orzechów laskowych, 30 g orzeszków piniowych, 2 łyżki pesto, pudełeczko pomidorków koktaliowych. A teraz wywalamy wagę i sypiemy trzy garście lub nawet więcej płatków, trochę orzechów i garść słonecznika, mieszamy z pesto i masłem, solimy i kruszonkę mamy gotową. Nie cierpię wag :D

      Ciasto rozwałkować i przenieść na blaszkę, ponakłuwć widelcem i rozsmarować musztardę i posypać parmezanem. Pomidorki opłukać, przekroić na pół i poukładaj na cieście. Posypać kruszonką. Piec 40 minut w 180 stopniach.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (1) Pokaż komentarze do wpisu „Tarta z pomidorami i owsianą kruszonką”
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 stycznia 2009 19:03
    • Kopertki z jabłkami

      Przepis na ciasto dostałam od siostry. Jest prosty, nie wymaga za dużo pracy a kopertki są pyszne. Niestety niechcący zmodyfikowałam przepis i zamiast roztopić margarynę, posiekałam ją. Wyszły pyszne. Za drugim razem,trzymałam się ściśle przepisu i nadal były bardzo dobre ale jednak wróciłam do zmodyfikowanej wersji. Zatem czy roztopićie tłuszcz czy go posiekacie decyzja należy do was :D

      bułeczki z jabłkami

      2 i1/2 szklanki mąki,
       cukier waniliowy (1 op),
      3/4 łyżki cukru,
      1 jajko,
      trochę więcej niż pół opakowania gęstej śmietany,
      5 dag drożdzy,
      3/4 kostki margaryny (najlepiej wychodzi z Palmą z Kruszwicy)
      4 jabłka obrane ze skórki i podzielone na ćwiartki

      Drożdże zmieszać z cukrem, cukrem waniliowym i śmietaną, tak żeby dobrze rozprowadzić drożdże i cukier. Następnie dodać mąkę, jajko, a na końcu  roztopioną margarynę. Ciasto dokładnie  zagnieść rękoma i wyrobić z niego kulę (tak żeby nie było grudek). Pozostawić kulę ciasta w misce 
      pod przykryciem na pół godziny.
       
      Po upływie tego czasu lekko wyrosnieta kule podzielic na 4 części i każdą z nich kolejno rozwałkować na  dośc grube placki. Każdy z czterech  placków podzielić na cztery kwadraty. Do każdego z tak powstałych 16 
      placków włożyć po ćwiartce jabłka i zlepić po przekątnej, tak żeby  powstała koperta.  Włożyc do piekarnika rozgrzanego i piec w temp. 180  przez 45 min. do godziny.

       

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 stycznia 2009 18:41
    • Ja piernikuję ;)

      Co prawda juz po Świętach ale jeszcze w zakamarkach kuchni uchował się piernik, a wiadomo im pienik starszy tym lepszy.

      piernik staropolski

      Przepis dostałam od koleżanki i w tym roku gościł na naszym stole po raz pierwszy, jednoczesnie był to mój pierwszy popełniony piernik w życiu :)

      Składniki:

      0,5 kg miodu, 2 szklanki cukru
      kostka margaryny
      karmel z 3 łyżek cukru
      1 kg maki (tortowej)
      3 jaja
      3 płaskie łyżeczki sody rozprowadzone w 1/2 szklanki mleka
      szczypta soli
      2-4 lyzki przyprawy do piernika
      można także dodac orzechy

      Miód, cukier i margarynę stopić, dokładnie wymieszać, kiedy przestygnie wymieszać z resztą składników. Włożyć ciasto do miski, powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić na minimum trzy tygodnie. Mój piernik leżakował miesiąc. Po odstaniu upiec dwa - trzy placki. Można przed podaniem przełożyć powidłami, budyniem. Po upieczeniu piernik powinnien trochę jeszcze odstać aby mógł zmięknąć.

      Szczegóły wpisu

      Komentarze:
      (0)
      Tagi:
      brak
      Kategoria:
      Autor(ka):
      emka1014
      Czas publikacji:
      niedziela, 04 stycznia 2009 18:23