Wpis

środa, 28 sierpnia 2013

Baklava



Dawno nie pisałam. Nie przestalam gotować, jednak zmiany w moim życiu spowodowały, że czasu było mniej. Może trochę uda mi się teraz coś skrobnoc. Na początek słodycz rodem z Turcji. Dla jednych będzie za słodka, dla mnie nie istnieje chyba nic za slodkiego.
Potrzebujemy ciasto filo. Można pokusić się o jego zrobienie, niestety jest to bardzo pracochłonne.
Składniki:
500 gr ciasta filo
500 gr orzechów włoskich lub pistacji
500 gr masła sklarowanego
Syrop:
3 szklanki cukru
2,5 szklanki wody
Parę kropli soku z cytryny.
Połowę ciasta filo wyłożyć na blachę, rozłożyć drobno posiekane orzechy. Przykryć pozostała częścią. Pokroic na kwadraty i polać sklarowanym masłem. Pięć w 175 stopniach aż się zarumieni.
Z podanych skladnikow ugotowac syrop i letnim polać baklave. Syrop musi wsiaknac w ciasto. Najlepsze jest na drugi dzień :-)


Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
emka1014
Czas publikacji:
środa, 28 sierpnia 2013 11:02

Polecane wpisy

  • rogaliki z makiem

    Celowo nie używam nazwy świętomarcińskie, bo nie są z białym makiem. Niestety nie udało mi się dokonać tego zakupu ale następnym razem, a następny raz na pewno

  • Skubaniec jeden ;)

    Placek u nas w rodzinie ma kilka nazw: pleśniak - troche niezachęcające do spróbowania, strzępiec - bo się niesamowicie kruszy i właśnie skubaniec - moja ulubio

  • Lekki torcik cytrynowy

    Ze specjalna dedykacją dla Eweliny i Agnieszki :) Delikatny posmak cytryny i baardzo kruchy spód, to cos co tygryski lubią najbardziej. Na górę wyłożyłam słoik

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • janiolka napisał(a) komentarz datowany na 2013/08/30 09:17:58:

    oglądałam w how it's made, jak się robi ciasto filo. myślę, że w domu ta cienkość warstw jest nie do osiągnięcia :(

Dodaj komentarz