Wpis

niedziela, 28 marca 2010

Tort chałwowy

W tamtym tygodniu,kiedy byłam u rodziców naszła mnie ochota na tort ale nie na czekoladowy, który najczęściej piekę tylko na jakiś nowy smak. Wybór padł na chałwowy z przepisu Joanny z kwesti smaku. I mimo, ze nie przepadam za chałwą, ten tort mnie oczarował, puszysty, rozpływający się w ustach i jeszcze na dodatek bardzo łatwy.


Biszkopt: 4 jajka, szklanka cukru pudru, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 pełne łyżki kakao, łyżka mąki ziemniaczanej, płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
według przepisu jajka ubijamy w całości z cukrem. Ja natomiast oddzieliłam białka o żółtek i najpierw ubiłam pianę, później dodałam cukier i po kolei żółtka. Czyli jak na standardowy biszkopt. Wiem, że może narobiłam sobie dodatkowej pracy ale moje doświadczenia z biszkoptem z dodatkiem kakao tak mi kazało uczynić :) Na koniec oczywiście sypkie składniki, które trzeba wymieszać delikatnie łyżką. Chyba zawsze będę to powtarzać, bo od tego zależy czy biszkopt wyjdzie puszysty. Upiec w temperaturze 175 stopni. należy upiec biszkopt dwa razy, czyli podwajamy składniki. Ja zrobiłam tak, że najpierw ubiłam składniki na jeden biszkopt a później na drugi. Chyba łatwiej wtedy biszkopt przekroić.

Poncz do nasączania: 3 łyżeczki kawy rozpuszczonej  w 1 i 1/2 szklanki wody
Krem: 40 dag masła i 40 dag chałwy - zmiksować.
dodatkowo szklanka wiśni drelowanych.

Biszkopty przekroić na pół, tak że otrzymamy 4 placki.Pierwszy placek położyć na paterę, nasączyć wystudzonym naparem z kawy, posmarować 1/4 części kremu, poukładać wiśnie, przykryć drugim plackiem. czynność powtórzyć. Wierzch tortu posmarować pozostałym kremem, udekorować.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
emka1014
Czas publikacji:
niedziela, 28 marca 2010 19:43

Polecane wpisy

  • Szybki torcik na cieście francuskim.

    Zainspirowana kotletem.tv zrobiłam i ja. Ciasto dobre, ale nie powalilo na kolana. Jak komuś chce się ciacha, lecz nie ma siły długo stać w kuchni. Składniki:

  • Skubaniec jeden ;)

    Placek u nas w rodzinie ma kilka nazw: pleśniak - troche niezachęcające do spróbowania, strzępiec - bo się niesamowicie kruszy i właśnie skubaniec - moja ulubio

  • Lekki torcik cytrynowy

    Ze specjalna dedykacją dla Eweliny i Agnieszki :) Delikatny posmak cytryny i baardzo kruchy spód, to cos co tygryski lubią najbardziej. Na górę wyłożyłam słoik

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • olciaky napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/28 20:01:41:

    Mniam, mniam, mniam.
    Ostatnio przeprosiłam się z chałwą:)

  • kasiaaaa24 napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/28 20:35:43:

    Przepysznie wygląda. Ale mi się chce torta :)))))

  • wiosenka27 napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/28 21:47:39:

    Wspaniały tort:)

  • izaa_a napisał(a) komentarz datowany na 2010/03/28 21:57:26:

    ja też ze chałwą raczej nie przepadam ale kiedyś zrobiłam tort z kremem chałwowym i był pyszniutki....Twój wygląda pięknie

  • anytsujx napisał(a) komentarz datowany na 2010/04/12 19:34:48:

    Tort wygląda ślicznie, pewnie jest pyszny z masą chałwową, pozdrawiam ...

  • baaaraneeek napisał(a) komentarz datowany na 2010/07/27 18:24:34:

    Mniam :) To ciacho wygląda bardzo smakowicie.

  • Gość Patrycja napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2010/12/29 08:57:54:

    Robiłam i wyszedł wspaniale. Szkoda, że już nie ma.

  • Gość inka28 napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2011/02/11 10:08:36:

    tort jest wspanialy

  • bellahope napisał(a) komentarz datowany na 2013/07/19 14:37:40:

    Osz! Wygląda przepysznie... Dlaczego ja nie mam talentu kulinarnego!?... no może dlatego że mam do stolarki.... Gdybyście tylko zobaczyli moje stoły drewniane! Ah! Właśnie wymyśliłam świetny wzór :D

Dodaj komentarz