Wpis

poniedziałek, 09 listopada 2009

rogaliki z makiem

rogalik z makiem

Celowo nie używam nazwy świętomarcińskie, bo nie są z białym makiem. Niestety nie udało mi się dokonać tego zakupu ale następnym razem, a następny raz na pewno będzie.

Rogale te tradycyjnie piecze się w Poznaniu na 11 listopada, który jest bardzo hucznie obchodzony w tym mieście, cóż imieniny patrona miasta zobowiązują. Każdy wtedy musi zjeść chociaż jednego rogala, a rogale te są wspaniałe, pachnące bakaliami, rozpływające się w buzi.

Rogaliki, które piekłam wczoraj może nie smakują tak, jak te co można kupić w Poznaniu ale są równie pyszne, także polecam spróbować. Ja następnym razem upiekę z dwóch porcji :D Przepis Bajaderki :) na cincine

Ciasto:

1 szklanka mleka, 1 łyżka suchych drożdży
1 jajko
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
3 1/2 szklanki maki
3 łyżki cukru
szczypta soli
225g miękkiego masła (z tego 2 łyżki użyjemy do ciasta)

Suche drożdże wsypać do mleka, zostawić na kilka minut aby sie rozpuściły i dobrze wymieszać. Dodać jajko i wanilie i lekko wszystko pomieszać.
Make, cukier i sol wymieszać razem w dużej misce, dodać lekko miękkie masło (2 łyżki) i rozetrzeć palcami razem z maka.
Dodać rozczyn mieszając łyżka lub ręka, przełożyć ciasto na stolnice i lekko i krotko wyrobić, tylko do momentu kiedy ciasto stanie sie gładkie. Nie wyrabiać za długo - to ciasto powinno zostać lekko lepiące i chłodne. Uformować prostokąt i wstawić do lodówki na godzinę. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować i pokroić na nie masło.  Złożyć w taką ala kopertę, przewałkować i znowu złożyć. Wstawić do lodówki na 30 minut. Powtórzyć trzy razy. Po ostatnim wałkowaniu autorka zaleca wstawić ciasto na 5 godzin do lodówki, ja skróciłam ten czas i chłodziłam tyle, ile zajęło mi robienie nadzienia:

30 dag białego maku
10 dag pasty migdałowej (marcepanu)
3/4 szklanki cukru pudru
10 dag orzechów włoskich
10 dag zblanszowanych migdałów
1 łyżka kandyzowanej skorki pomarańczowej (można dać więcej, do 2 łyżek)
2-3 łyżki gęstej śmietany
3 podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki

Mak sparzyć, migdały również (łatwiej się obiera ze skórki) chociaż ja poszłam na łatwiznę i wsypałam paczkę migdałów w płatkach :D Mak i migdały przepuścić przez maszynkę. Marcepan rozetrzeć z cukrem, dodać mak z bakaliami , okruszki i skórkę pomarańczową. Dodać śmietanę. Masa nie powinna być płynna ani zbyt sypka.

Rozwałkować ciasto na prostokąt, pokroić na trójkąty i rozsmarować masę makową. Zwijać od podstawy trójkąta do czubka, kształtując rogalika. Posmarować jajkiem rozbełtanym z odrobiną mleka. Piec w 180 stopniach aż ładnie się zarumienią.

Gdy ostygną posmarować lukrem i posypać orzechami.

 

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Autor(ka):
emka1014
Czas publikacji:
poniedziałek, 09 listopada 2009 18:23

Polecane wpisy

  • Szybki torcik na cieście francuskim.

    Zainspirowana kotletem.tv zrobiłam i ja. Ciasto dobre, ale nie powalilo na kolana. Jak komuś chce się ciacha, lecz nie ma siły długo stać w kuchni. Składniki:

  • Baklava

    Dawno nie pisałam. Nie przestalam gotować, jednak zmiany w moim życiu spowodowały, że czasu było mniej. Może trochę uda mi się teraz coś skrobnoc. Na początek s

  • Lekki torcik cytrynowy

    Ze specjalna dedykacją dla Eweliny i Agnieszki :) Delikatny posmak cytryny i baardzo kruchy spód, to cos co tygryski lubią najbardziej. Na górę wyłożyłam słoik

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • grazyna1961.only napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/09 18:52:28:

    Pysznie wyglądają! Ja piekę jutro, może jeszcze upoluję jasny mak...

  • mi-ika napisał(a) komentarz datowany na 2009/11/10 16:43:35:

    Bardzo apetycznie wyglądają :)

  • Gość Barbara A. napisał(a) z *.pools.arcor-ip.net komentarz datowany na 2011/09/17 10:04:10:

    Przepisy polskie bylyby super gdyby nie te "szklanki". Nie jestem mistrzynia pieczenia ciast wiec wole wage. Czy nie mozna przejsc na wagowe objetosci, sadze, ze wage maja wszystkie kobiety w Polsce a jak sa tak dobre w pieczeniu, to wage szybko przelicza na szklanki. Bo przeciez szklanka szklance nierowna.
    Pozdrawiam

  • emka1014 napisał(a) komentarz datowany na 2011/11/21 20:50:53:

    w zakładkach jest przelicznik miar, można przeliczyć ile ma szklanka cukru np.

  • Gość Patikol napisał(a) z 213.156.123.* komentarz datowany na 2013/07/27 00:30:05:

    A ja uwielbiam przepisy ze "szklankami", bo nie mam wagi:)

Dodaj komentarz