Wpis

niedziela, 12 lipca 2009

Skubaniec jeden ;)

Placek u nas w rodzinie ma kilka nazw: pleśniak - troche niezachęcające do spróbowania, strzępiec - bo się niesamowicie kruszy i właśnie skubaniec - moja ulubiona nazwa chociaż w sumie nie wiem dlaczego. Chyba każdy zna smak tego placka, a teraz sezon owocowy w pełni więc do dzieła :) U mnie dzisiaj z czerwonymi porzeczkami.

pleśniak, skubaniec

Kostka margaryny, 2 łyżki smalcu (jak nie mam, to nie daję), 3 szklanki mąki krupczatki, 2 szklanki cukru, 5 jajek, 1 łyżka kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, owoce.

Margarynę posiekać z mąką, dwoma dodatkowymi łyżkami cukru, z proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać kakao. Będziemy mieć dwie części białe i jedną ciemną.

Jedną część wyłożyć na blachę, poukłądać owoce. Pokruszyć ciemną część.

Z pięciu białek ubić pianę i nie przerywając ubijania dodawać dwie szklanki cukru. Zalecam pod koniec ubijania dodać łyżeczkę mąki ziemniaczanej, wtedy piana nie opadnie za bardzo.

Ubitą pianę wyłożyć na ciemne ciasto. Na białka pokruszyć ostatnią część białego ciasta. Piec 40 minut w 180 stopniach C.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
emka1014
Czas publikacji:
niedziela, 12 lipca 2009 20:52

Polecane wpisy

  • Ballantine's cake

    Dzisiaj niedziele i mimo, iż sezon truskawkowy w pełni, to dzisiaj zaproponuje coś innego. Ciasto z whisky, które podbiło serca mojej rodziny. Przepis znalezion

  • szejk truskawkowo - bananowy

    Coś na mały głód, gdy jest baaardzo gorąco. sycący i pyszny szejk bananowo-truskawkowy. 1 banan, garsć obranych truskawek, 2 gałki lodów śmietankowych, wszystko

  • Truskawki z pieprzem

    Topropozycja dla osób, które chciałyby spróbować czegoś nowego. Składniki może troche odstraszają, no bo truskawki z pieprzem, bazylią?? Zapewniam, że tego w og

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • szarlotek napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/12 21:05:11:

    Zawsze jak widzę to ciasto, to szaleję z zachwytu :) Pewnie dlatego, że jak żadne inne tak mi smakuje :)Oj, nabieram ochoty na słodkie :)))))Pozdrawiam!

  • olalala77 napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/12 22:43:04:

    Też uwielbiam skubańca! Tego klasycznego - z porzeczkami - o dziwo jeszcze nie jadłam... Ale wciąż sobie obiecuję spróbować ;)...

  • majazteca napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/12 22:43:11:

    U mnie w domu mowilismy na takie ciasto "plesniak" a moja mama zawsze robila je z rabarbarem :)

  • emka1014 napisał(a) komentarz datowany na 2009/07/13 10:07:39:

    My robimy jeszcze z wiśniami i agrestem :)

  • alanika123 napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/02 16:58:16:

    super przepis mąż zjadł blachę w 2 dni haha polecam

  • michawindy napisał(a) komentarz datowany na 2013/06/25 20:52:34:

    Wyglada bardzo apatycznie, ja zawsze mialam problem z bialkami bo mi opadaly a teraz zrobie wg twojego przepisu i dodam maki krupczatki:)

  • Gość aneczka napisał(a) z *.dynamic.chello.pl komentarz datowany na 2014/12/12 17:09:40:

    Właśnie upiekłam! Skubaniec to smak mojego dzieciństwa. Najlepszy jaki pamietam!
    Koniecznie z agrestem i porzeczkami.

Dodaj komentarz