Wpis

niedziela, 14 czerwca 2009

Tarta z kremem brulee

Kolejna propozycja z truskawkami.Oczywiscie tak do konca nie jest to creme brulee gdyż pozbawiłam go tej karmelowej skorupki wzamian wrzuciłam truskawki :)

tarta z cremem brulee

Przepis na tarte:

szklanka mąki krupczatki, pół  kostki masła, 1/3 szklanki wody, 1 łyżka oleju i szczypta soli.

Przesianą mąkę siekamy z tłuszczem, dodajemy wode i olej i szybko zagniatamy ciasto. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Następnie wylepiamy formę do tarty i pieczemy na złoty kolor.

Krem:

300 ml śmietanki kremówki, 4 żółtka, 3 łyżki cukru z prawdziwą wanilią

żółtka utrzeć z cukrem ale nie na puszystą masę. Krem ma być zwarty dlatego nie napowietrzamy jego. Zagotować śmietankę i przestudzoną wlewać do masy jajecznej. Całość przelać przez sitko do naczynia w którym będziemy zapiekać nasz krem. Naczynie wstawiamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na około 45 minut. Pod końiec pieczenia sprawdzić czy krem jest w konsystencji galaretki. Wyciągnąć i ostudzić. Przełożyć na spód od tarty i wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny. Przed podaniem ozdobic truskawkami

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
emka1014
Czas publikacji:
niedziela, 14 czerwca 2009 13:46

Polecane wpisy

  • tarta brokułowa

    Tradycyjnie wykonałam ciasto kruche na tartę z kalafiorem , jest to chyba najlepsze ciasto kruche jakie do tej pory robiłam ale każdy z nas może użyć swojego, w

  • Tarta z pomidorami i owsianą kruszonką

    Nigdy jakoś nie darzyłam zaufaniem Pascala i jego wyrobów, bo jakoś nigdy jego danie nie zagościło na naszym stole. Sprawę naprawiła moja koleżanka, u której by

  • Tarta z kalafiorem

    Przepis ten dostałam od koleżanki i jestem zachwycona tym daniem. Jest to moja pierwsza tarta na kruchym spodzie i nie ostatnia :) Składniki: 1 szklanka maki,

Trackback