Wpis

niedziela, 14 czerwca 2009

Ballantine's cake

Dzisiaj niedziele i mimo, iż sezon truskawkowy w pełni, to dzisiaj zaproponuje coś innego. Ciasto z whisky, które podbiło serca mojej rodziny. Przepis znaleziony gdzieś w necie ale dzisiaj już nie bardzo pamiętam gdzie.

Ballantine's cake

Ciasto: pół szklanki oleju, dwie szklanki mąki, 1 szklanka mleka, 2 jajka, szklanka cukru, 2 łyżki dżemu, 1 łyżka kakao, łyżeczka proszku do pieczenia i płaska łyżeczka sody.

Wszystkie składniki oprócz białek zmiksować. Ubić białka i delikatnie wymieszać z ciastem. Wyłożyć na blaszkę i piec około 40 minut.

Krem: puszka mleka skondensowanego, słodzonego gotowana trzy godziny lub gotowa masa krówkowa, kostka masła, 0,5 szklanki whiski. Masło utrzeć i dodawać po łyżce karmelu i whisky.

Zrobić poncz: 1,5 szklanki naparu z herbaty i pół szklanki whisky.

Ciasto przekroić na pół, nasączyć ponczem i przełożyć połową masy karmelowej. Przykryć drugą połową ciasta, nasączyć ponczem i posmarować pozostałym kremem. Na wierzch układać herbatniki maczane w pozostałym ponczu. Polać polewą czekoladową. Ciasto najlepsze jest na drugi dzień, gdy się "przegryzie" :)

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
emka1014
Czas publikacji:
niedziela, 14 czerwca 2009 14:24

Polecane wpisy

  • Skubaniec jeden ;)

    Placek u nas w rodzinie ma kilka nazw: pleśniak - troche niezachęcające do spróbowania, strzępiec - bo się niesamowicie kruszy i właśnie skubaniec - moja ulubio

  • Lekki torcik cytrynowy

    Ze specjalna dedykacją dla Eweliny i Agnieszki :) Delikatny posmak cytryny i baardzo kruchy spód, to cos co tygryski lubią najbardziej. Na górę wyłożyłam słoik

  • Truskawki z pieprzem

    Topropozycja dla osób, które chciałyby spróbować czegoś nowego. Składniki może troche odstraszają, no bo truskawki z pieprzem, bazylią?? Zapewniam, że tego w og

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • Gość inka28 napisał(a) z *.internetdsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2009/06/22 14:11:12:

    Naj,naj,najpyszniejsze ciasto na świecie-palce lizać!!!

Dodaj komentarz