Wpis

poniedziałek, 14 kwietnia 2008

Rogaliki drożdżowe

To chyba najlepszy przepis jaki wypróbowałam, a piekłam ich już bardzo dużo. Przepis jest banalnie prosty. Ja robiłam z podwójnej porcji a i tak dzisiaj na talerzu za wiele się nie ostało.

Składniki: 4 szklanki mąki, 4 dag drożdzy, 1 margaryna, 1 śmietana kwaśna 18% (około 250 ml), 3 żółtka19:46:05, 3 garscie cukru, dżem

Żółtka utrzeć z cukrem. Margarynę posiekać z mąką, drożdże rozetrzeć z łyżką cukru i dodać śmietanę. Odstawić na 10 minut.Do mąki z margaryną dodać utarte żółtka, drożdże ze śmietaną i zagnieść ciasto Podzielić na cztery częśći. Z każdej rozwałkować koło i podzielić na 8 częśći (tak jak się kroi tort). Na brzegu położyć trochę dżemy i zwijać do środka, aby powstał rogalik. Odstawić rogaliki do wyrośniecia na jakieś 15 minut. Piec w 175 stopniach na złoty kolor. Wcześniej można rogaliki posmarować rozbełtanym żółtkiem. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem albo lukrem.

Szczegóły wpisu

Tagi:
brak
Kategoria:
Autor(ka):
emka1014
Czas publikacji:
poniedziałek, 14 kwietnia 2008 19:54

Polecane wpisy

  • Skubaniec jeden ;)

    Placek u nas w rodzinie ma kilka nazw: pleśniak - troche niezachęcające do spróbowania, strzępiec - bo się niesamowicie kruszy i właśnie skubaniec - moja ulubio

  • Lekki torcik cytrynowy

    Ze specjalna dedykacją dla Eweliny i Agnieszki :) Delikatny posmak cytryny i baardzo kruchy spód, to cos co tygryski lubią najbardziej. Na górę wyłożyłam słoik

  • Ballantine's cake

    Dzisiaj niedziele i mimo, iż sezon truskawkowy w pełni, to dzisiaj zaproponuje coś innego. Ciasto z whisky, które podbiło serca mojej rodziny. Przepis znalezion

Trackback

Komentarze

Dodaj komentarz

  • hainaut napisał(a) komentarz datowany na 2008/04/21 20:57:55:

    Magda, jakie piekne te Twoje rogaliki! Az slinka cieknie! :)
    I fajnie, ze zalozylas sobie bloga, bede na pewno czesto zagladac i "zgapiac" ;) przepisy.
    Jola

  • Gość Ula napisał(a) z *.sukcesnet.pl komentarz datowany na 2012/03/02 12:52:43:


    Pyszne pamiętam dobre czasy piekła mama , rogaliki dla mnie ja dla moich dzieci .Dzisiaj upiekę rogaliki dla mojego ;; Misiaczka''

  • Gość Paula napisał(a) z *.cpe.net.cable.rogers.com komentarz datowany na 2012/06/03 13:17:22:

    Rogaliki wyszly znakomite:)

  • Gość papaya napisał(a) z 85.117.20.* komentarz datowany na 2013/01/07 13:34:58:

    można przepis polecić, w mgnieniu oka zniknęły ze stołu:)

  • Gość napisał(a) z *.internetia.net.pl komentarz datowany na 2013/02/02 22:25:21:

    Właśnie upiekłam pierwszą partię, ummm... pyszota. Przepis na prawdę rewelacyjny. Dzięki za udostępnienie :)

  • Gość Monika napisał(a) z *.17-1.cable.virginmedia.com komentarz datowany na 2013/03/03 21:06:47:

    Przed chwiąwyciągnęłam pierwszą partię, jemy ciepłe - takie pyszne! Miałam mniej mąki niż w przepisie i ciasto wyszło na tyle rzadkie że przy wałkowaniu i krojeniu przyklejało sie do blatu do tego stopnia, że rogaliki nie wyszły - zrobiłam więc kulki i mam fanatastyczne buleczki :) No i na rodzinę 4+ lub większą wyżerkę proponuję zrobić z podwójnej porcji. Dzięki, przepis na 5+ :)

  • Gość katarzyna napisał(a) z *.raciborz.vectranet.pl komentarz datowany na 2013/06/06 21:44:58:

    ile rogalików wychodzi?

  • Gość o.kociewianka napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/06/19 14:13:20:

    O matko jakie dobre :)
    Dzięki za przepis, ciasto jest rewelacyjne!

  • Gość gabi napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/07/29 13:32:35:

    co to jest garść cukru?

  • Gość gabi napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/07/29 15:22:45:

    Trochę za dużą mam tą garść :) Ale faktycznie ciasto wychodzi rewelacyjne. chociaż moje chyba za bardzo wyrosły zanim je wsadziłam do piekarnika i się trochę "rozklapciały", przez to nie są takie wysokie. Dzięki za przepis :)

  • Gość Asia napisał(a) z *.neoplus.adsl.tpnet.pl komentarz datowany na 2013/11/22 13:09:19:

    Pychota!! Szybki, prosty i tani przepis - polecam!!! :)

  • Gość aaa napisał(a) z *.netcominternet.pl komentarz datowany na 2013/12/01 16:32:34:

    Czy ten przepis na pewno jest właściwy? W każdym innym jest mleko. Jaka jest różnica?

  • Gość Kasia napisał(a) z *.pat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/01/23 14:40:22:

    Cos nie tak chyba zrobilam,,,Wyszly takie cieniutkie.Nigdy nie robilam rogalikow i nie wiedzialam na jaka grubosc rozwalkowac ciasto:)Twoje wyszły sliczne .Trzymalam ok 25 min w piekarniku.

  • Gość Kasia napisał(a) z *.nat.umts.dynamic.t-mobile.pl komentarz datowany na 2014/01/23 14:58:37:

    Zapomniałam dodać,ze w smaku super.Delikatne..pyszne

  • Gość Asia napisał(a) z *.free.aero2.net.pl komentarz datowany na 2014/04/11 11:26:59:

    Super przepis :).

    Gdy robiłam rogaliki z innych przepisów, następnego dnia były lekko twardawe ,a te są mięciutkie i delikatne.
    Już mam rogale idealne :)

  • duszka52 napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/06 19:45:16:

    super!

  • duszka52 napisał(a) komentarz datowany na 2015/11/06 19:47:22:

    mam tylko jedno pytanie,czy ciasto nie powinno wyrastac dwukrotnie?

  • emka1014 napisał(a) komentarz datowany na 2016/03/16 16:50:22:

    Nie, nie musi wyrastac dwukrotnie. To jest ciasto krucho-drozdzowe, a nie typowo drozdzowe

Dodaj komentarz